Hemen hemen her ASP.NET uygulaması WEB Config dosyasını barındırır. Web.config dosyası aslında bir XML dosyasıdır ve içinde çeşitli yapılandırma ayarlarını barındırır. Örneğin bir web uygulamasının debaug modda çalışabilmesi için ayarları değiştirebilme gibi bir özelliği web.config compilation ayarları kısmındanm debug=true diyerek ayarlayabiliriz. Bunun gibi ayarların dışında web.config dosyası bir takım özel bilgilerde saklayabilir. Örneğin bir teknik destek ekibinden birisinin mail adresini saklayabiliriz.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
|
<!--?xml version="1.0"?--> <!-- For more information on how to configure your ASP.NET application, please visit --> < configuration > < appsettings > < add key = "DestekEmail" value = "destek@afguven.com" > </ add ></ appsettings > < system.web > < compilation debug = "true" targetframework = "4.0" > </ compilation ></ system.web > </ configuration > |
gibi..
Böylelikle ne zaman teknik destek emailini göstermek ya da kullanmak istersem rahatlıkla vermiş olduğum “DestekEmail” key ile WebConfigurationManager sınıfını kullanarak bu bilgiye erişebilirim ve kullanabilirim. Buna ek olarak eğer daha sonra benim bu adresi değiştirmem gerekirse projemde bir çok yerde kullanmış olduğum keydeğerini değiştirmeden sadece web.config üzerinde value kısmını değiştirerek işlemimi tamamlayabilirim. Bu da bana daha dinamik bir yönetim imkanı sağlar.
Web.config dosyasının root elementi yani kök elementi her zaman “configuration” dır.
Daha sonra configuration sections alanları bulunur bunların içindeki bazı ayar kısımlarına değinmek istiyorum.
Configuration kök elementinin altında system.web alanı bulunur ve bu alan içinde bir takım elementler yer almaktadır bunlar :
authentication : Kullanıcı bilgilerinin doğrulanması için ilgili ayarların yapıldığı kısımdır.
authorization : Kullanıcıları ve rollerini belirtmek amacı ile ayrıca erişebilirliklerini yönetmek amacı ile kullanılan kısımdır.
compilation : Sayfa derlemesi ile ilgili ayarları içerir ve derlenen sayfalarda kullanılan dil ayarlarını ayarlamamıza imkan tanır.
customErrors : Hataların istediğimiz şekilde özelleştirilerek görüntülenmesi için ayar yapmamızı sağlar.
globalization : isteklerin karakter kodlamasını özelleştirmemizi sağlar.
pages : ASP.NET sayfaları için özel yapılandırma seçenekleri, sayfa oturum durumu
görünüm durumu devre dışı bırakma gibi bir takım özellikler için ayar yapmamızı sağlar.
session state : Oturum durumunu değiştirmek için yapılandırma bilgilerini içerir.
trace : Sayfa ve uygulama izleme ile ilgili bilgileri içerir
Comments 0